Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ξύπνα Βασίλη


Ξύπνα Βασίλη…………………

Η ιστορία του «Κυρ Βασίλη», καταγράφει με γλαφυρό και «αστείο» τρόπο τα όσα θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις από την αύξηση στην φορολογία, αλλά και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Μοιάζει ως φανταστική, αλλά δεν είναι. Μια ιστορία που γράφτηκε από τον διαχειριστή της Τεχνολογιστικής Μ. ΕΠΕ , κο Αλεξίου Γιώργο, δεν την επινόησε ο ίδιος, αλλά η πραγματικότητα.Μια ιστορία, που αξίζει να διαβαστεί απ΄ όλους.

Η ιστορία μας έχει ως εξής ....

Ο Βασίλης εδώ και χρόνια διατηρεί μια ατομική επιχείρηση.

Τηρεί διπλογραφικά βιβλία, γιατί θέλει σε αυτά να παρακολουθεί όλα τα δεδομένα της επιχείρησής του και γιατί….. δεν έχει και τίποτα να κρύψει.

Είναι καθ όλα νόμιμος, δεν αποκρύπτει τίποτα ,πιστεύει στην αρχή της ανταλλαγής , γνωρίζει ότι στο κράτος πρέπει όλοι να προσφέρουμε, για να μπορεί και αυτό με την σειρά του να κάνει το ίδιο στους πολίτες του.

Τα τελευταία χρόνια τα κέρδη του ήταν μηδαμινά ή ελάχιστα.
Κατά το τρέχον έτος όμως αφοσιώθηκε στην δουλειά του, διότι  έχει και εξαμελή οικογένεια με δύο δάνεια να τρέχουν, ένα για αγορά οικίας και ένα για αγορά επαγγελματικής στέγης.

Προσέλαβε σύμβουλους, έκανε διαφήμιση, άνοιξε καινούργιο μαγαζί, βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, αύξησε τις προσωπικές του ώρες εργασίας, προσέλαβε προσωπικό.

Επιτέλους είδε τους κόπους του να ανταμείβονται, πήρε μια «μεγάλη» δουλειά.
Αμέσως πήρε μολύβι και χαρτί, τα έβαλε κάτω έκανε τους υπολογισμούς του, τόσα τα έσοδα, τόσα τα έξοδα, τόση η μισθοδοσία και ναι επιτέλους , μένουν και 100.000,00 ευρώ κέρδη. 

Όμως η εμπειρία τόσων ετών, του έμαθε πολύ καλά, ότι για να δει τι θα βάλει στη τσέπη του, πρέπει πρώτα να υπολογίσει τι θα πληρώσει στην  Εφορία ή καλύτερα τι θα συνεισφέρει και αυτός αναλογικά στο Δημόσιο.

Αμέσως επισκέφτηκε τον λογιστή του, στον οποίο και κατέγραψε τα νέα δεδομένα προκειμένου αυτός να του υπολογίσει τι του αναλογεί να πληρώσει στο Ελληνικό Δημόσιο.

-  100.000,00 χιλιάδες κέρδη, μπράβο σου κύριε Βασίλη, πληροφοριακά να σου πω ότι ανήκεις στο 5% των Ελλήνων που στην δήλωσή τους θα δηλώσουν ένα τέτοιο ποσό, είπε περιχαρής ο λογιστής του.
Καμάρωσε ο κύριος Βασίλης, γα το κατόρθωμα του.
-   Λοιπόν έχουμε και λέμε, είπε ο λογιστής, στα 100.000,00 κέρδη με 29% συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, αντιστοιχούν 29.000,00 φόρος.
-   Πολλά βρέ  παιδί μου, τι να κάνουμε όμως και το κράτος έχει υποχρεώσεις, τουλάχιστον θα μου μείνουν και 71.000,00ευρώ.
-  Μα δεν τελειώσαμε ακόμα, απάντησε ο λογιστής, έχεις να πληρώσεις και 29.000,00 προκαταβολή φόρου επόμενου έτους. 
  -     Πας καλά; Αποκρίθηκε ο κυρ Βασίλης. Ύστερα όμως σκέφτηκε ότι αυτό λένε οι νόμοι, άρα αυτό είναι το σωστό. Δεν βαριέσαι λέει, ακόμα και έτσι να είναι μου μένουν 42.000.00 ευρώ, κάτι είναι κι αυτό. 
     -     Βέβαια έχουμε και 650,00 ευρώ τέλος επιτηδεύματος να πληρώσουμε , δεν πιστεύω να το ξέχασες κυρ Βασίλη;
     -     Ε; Όχι δεν το ξέχασα, τραύλισε ο κυρ Βασίλης, αλλά όμως μου μένουν 41.350.00 ευρώ. Ας είναι θα βολευτώ με αυτά.
     -      Αυτά όσον αφορά την φορολογία της επιχείρησης κυρ Βασίλη, γιατί εσύ έχεις να πληρώσεις και 4% εισφορά Κοινωνικής Αλληλεγγύης , δηλαδή 4.000,00 ευρώ.
     -       Αυτό ήταν κάτι έκτακτο δεν καταργήθηκε;
     -       Όχι δεν καταργήθηκε…… ακόμα.
     -       Ας είναι , μου μένουν όμως άλλα 37.350,00 ευρώ. Θα βολευτώ και με αυτά είπε και σηκώθηκε να φύγει.

Λίγο πριν ανοίξει την πόρτα ακούστηκε, φοβισμένα η αλήθεια είναι, η φωνή του λογιστή.

     -       Κυρ Βασίλη , ξέχασα να σου πω……
     -       Τι για τα λεφτά που σου χρωστάω, ε καλά ντε πως κάνεις έτσι θα στα δώσω. Τόσα χρήματα θα μου μείνουν κάτι θα δώσω και σε σένα, είπε με ένα τόνο ειρωνείας, ο κυρ Βασίλης στον-χρόνια τώρα-λογιστή του.
     -      Οχι, δεν ήθελα αυτό, άλλο θέλω να σου πω.
     -      Τι;
     -      Να ξέρεις τώρα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αν ισχύσει φυσικά, έχεις να πληρώσεις και 20% επί των κερδών, δηλαδή 20.000,00 ευρώ για εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε.!!!
     -      Ε;
     -      Λέω έχεις να πληρώσεις και 20.000,00 για τον Ο.Α.Ε.Ε.
     -      Δηλαδή τι θες να πεις, ότι εγώ αν βγάλω  100.000,00 ευρώ κέρδη, αφού πληρώσω την εφορία και τον Ο.Α.Ε.Ε. θα μου μείνουν, μόνο 17.350,00ευρώ;
     -      Λυπάμαι  κυρ Βασίλη, αλλά έτσι είναι….. αποκρίθηκε ο λογιστής.
     -      Ε λοιπόν κυρ λογιστά δεν ξέρεις τι σου γίνετε. Α-πο-κλεί-ε-τε να έχεις δίκιο. Δεν ξέρεις την δουλειά σου. Αύριο να μου στείλεις όλο το αρχείο της επιχείρησής μου, αλλάζω λογιστή, θα πάω σε άλλον. 

Είπε ο κυρ Βασίλης και βρόντηξε με δύναμη την πόρτα φεύγοντας.

Ο λογιστής απόμεινε σκεφτικός και φοβισμένος.

Όμως δεν ήταν βέβαιος, αν αυτό που τον φόβισε περισσότερο ήταν τα τελευταία λόγια του πελάτη του «θα πάω σε άλλον» ή το γεγονός ότι με κέρδη 100.000,00 ευρώ, στην τσέπη του πελάτη μένουν μόνο τα 17.350,00.

Άραγε πόσοι πελάτες του θα τα καταφέρουν να μείνουν σε λειτουργία, χωρίς να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους;

«θα πάω σε άλλον», «17.350,00 ευρώ», «θα πάω σε άλλον», «17.350,00 ευρώ»…………….!!!


1 σχόλιο:

  1. Νομίζω πως ο Κυρ Βασίλης πρέπει να πάει σε άλλη χώρα, όχι σε άλλον λογιστή ! Εμείς Κυρ Βαασίλη μας., σε σένα θα μείνουμε. τελεία και παύλα ! (και θαυμαστικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή